Resepi Pizza Mudah


Bahan-Bahan:
Bahan Doh Pizza –
3 1/2 cawan tepung roti
1 1/2 cawan air suam
2 1/2 sudu teh yis kering
2 sudu besar minyak zaitun extra virgin
2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula kastor
Bahan Topping –
Keju Mozarella, diparut
Keju Pamesan, diparut
Cendawan butang, dihiris nipis
Bawang merah, dihiris nipis
Lada loceng hijau, dihiris nipis
Sosej Itali, pra-memasak
Daging lembu cincang, dimasak seketika (jika anda tidak mempunyai sosej Itali)
Buah zaitun hitam, dihiris nipis
Tomato sos pesto
Tambahan minyak zaitun extra virgin

Cara Membuat:
1.Dalam cawan air suam, taburkan yis kering dan kacau sehingga yis cair.

2.Dalam bekas berasingan satukan tepung roti, garam, gula, dan minyak zaitun. Kacau sedikit sehingga bahan-bahan sebati.

3.Tuangkan campuran yis, sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh menjadi licin dan elastik. Anda boleh menggunakan heavy duty elektrik mixer pada peringkat ini. Teruskan menguli sehingga doh menjadi elastik dan licin selama kira-kira 10 minit.

4.Letakkan doh ke dalam mangkuk yang bersih dan tutup dengan plastik wrap. Biarkan doh sehingga ia naik dua kali ganda.

5.Setelah adunan siap, bahagikan kepada beberapa bahagian dan uli kepada bentuk bola, kemudian uli sehingga nipis anggaran 1/2 cm. Gunakan campuran tepung semolina dan tepung gandum untuk debu . Semolina akan menjadika pizza berkerak rangup.

6.Berus bahagian atas doh pizza dengan minyak zaitun, untuk mengelakkan bahagian atas basah. Lapiskan dengan sos tomato, daging atau sosej, capsicum hjau, buah zaitun hitam, keju Parmesan, keju Mozzarella dan hirisan bawang.

7.Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada tahap tertinggi ketuhar anda kira-kira 7-8 minit. Ia bergantung kepada suhu ketuhar anda (Suhu oven tertinggi saya adalah 350 ° C dan mengambil kira-kira 7-8 minit untuk memasak).

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: