Resepi Ikan Keli Goreng Berlada


Resepi Ikan Keli Goreng Berlada
.
Bahan-bahan
.
1 kilo ikan keli
20 biji cili merah besar/cili indonesia
8 biji bawang kecil-kisar
6 biji bawang putih-kisar
1/2 biji bawang besar-kisar
sebiji buah tomato-dipotong kecil
3 biji limau kasturi - ambil jus
garam dan gula
minyak secukupnya
.
Cara-caranya
.
1. Bersihkan ikan keli dengan air asam jawa. Kemudian perap sebentar dengan jus limau kasturi bersama sedikit garam. Bersih dan toskan.
2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan(klu tak nak meletup campakkan 2-3 asam keping sebelum masuk ikan)
3. Gunakan minyak goreng ikan tadi dan tumislah bawang kisar sehingga naik bau baru masukkan cili hidup kisar dan tumis sehingga cili tadi masak/naik minyak dengan api sederhana.
4. Masukkan garam, tomato dan gula secukupnya.
5. Biarkan sehingga agak kering dengan api perlahan. Masukkan ikan keli goreng kemudian rasa cukup perisa ker idak.
6. Padam api dan masukkan jus limau kasturi (ikut kemasaman yang di ingini) dan kacau rata sebelum di angkat.
7. Cepat makan dengan nasi panas
Sumber: Resepi Mudah Pembuka Selera
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: