RESEPI KUIH SAMOSA AYAM
.
.
Bahan-Bahan :
.
1 peket ayam cincang
2 cawan mix veggie
kulit popiah besar
3 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar sos tiram
Sedikit daun sup
Garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul sedikit
.
.
BAHAN DIKISAR HALUS:
.
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
.
.
1 peket ayam cincang
2 cawan mix veggie
kulit popiah besar
3 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar sos tiram
Sedikit daun sup
Garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul sedikit
.
.
BAHAN DIKISAR HALUS:
.
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
.
CARA MEMASAK:
.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang dibancur dengan sedikit air
.
2. kacau dan bairkan sampai rempah masak kemudian masukkan semua ayam cincang dan kacau bagi daging ayam masak .
.
3. Masukkan sos tiram , daun sup , mix veggie dan kacau lagi kemudian masukkan garam secukup rasa bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
.
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang dibancur dengan sedikit air
.
2. kacau dan bairkan sampai rempah masak kemudian masukkan semua ayam cincang dan kacau bagi daging ayam masak .
.
3. Masukkan sos tiram , daun sup , mix veggie dan kacau lagi kemudian masukkan garam secukup rasa bila dah masak boleh la ditutup api dapur .
4. Ambil sekeping kulit popiah dan letakkan inti ayam secukupnya dan boleh la dilipat dan disapu telur pada bahagian akhir lipatan kulit samosa ni . Buat sampai habis dan ketepi .
5. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan goreng semua samosa sehingga masak kekuningan .
6. Boleh la diangkat dan ditos
Sumber: Resepi Kuih Muih Malaysia
0 comments:
Catat Ulasan