Bahan-bahan buat ayam paprik:
4 ketul ayam di hiris kecil
2 ulas bawang putih di cincang halus
1 biji bawang besar di belah dua dan di hiris bulat besar
1 biji cili merah di hiris
11 biji cili api di pecah
2 helai daun limau purut di siat
bunga kobis di hiris kecil
2 biji putik jagung di hiris
1/2 biji karot di hiris
2 biji kacang panjang di potong 1 inci
2 sudu makan cili kering di kisar
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos tiram
1 cawan air
garam secukupnya
Cara buat ayam paprik:
1. Tumis bawang putih sehingga naik wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan semua sos dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan kacau sehingga rata.
5. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
7. Masukkan semua bahan hiris dan kacau sehingga semua sayur empuh.
8. Tutup api dan ayam paprik siap dihidangkan.
Sumber: www.myresepi.net
1. Tumis bawang putih sehingga naik wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan semua sos dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan kacau sehingga rata.
5. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
6. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau sehingga rata.
7. Masukkan semua bahan hiris dan kacau sehingga semua sayur empuh.
8. Tutup api dan ayam paprik siap dihidangkan.
Sumber: www.myresepi.net
0 comments:
Catat Ulasan