Resepi ini sangat mudah dan boleh disediakan sekejap sahaja. bila kita buat sendiri pasti lebih sedap dan rangup.
Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
140 ml susu atau air
2 sudu kecil dry yeast
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
timun
sambal ikan bilis
minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Campurkan tepung gandum, susu, gula halus, garam, dan dry yeast ke dalam mangkuk sesuai. uli campuran tadi hingga tidak melekat ditangan kemudian bulat-bulatkan dan biarkan kembang 2 kali ganda
2. tumbuk doh roti tadi supaya angin keluar kemudian bahagikan kepada 8 bahagian dan buat bentuk bulat.
3. kemudian biarkan naik dua ganda lagi. panaskan minyak dan goreng bulatan tadi hingga berwarna kekuningan atau hingga masak.
4. akhir sekali, belah roti tadi tapi ingat jangan sampai putus kemudian isi dengan timun yang dihiris nipis dan sambal ikan bilis. okay, burger siap untuk dihidangkan.
sumber : http://www.myresipi.com/
140 ml susu atau air
2 sudu kecil dry yeast
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
timun
sambal ikan bilis
minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Campurkan tepung gandum, susu, gula halus, garam, dan dry yeast ke dalam mangkuk sesuai. uli campuran tadi hingga tidak melekat ditangan kemudian bulat-bulatkan dan biarkan kembang 2 kali ganda
2. tumbuk doh roti tadi supaya angin keluar kemudian bahagikan kepada 8 bahagian dan buat bentuk bulat.
3. kemudian biarkan naik dua ganda lagi. panaskan minyak dan goreng bulatan tadi hingga berwarna kekuningan atau hingga masak.
4. akhir sekali, belah roti tadi tapi ingat jangan sampai putus kemudian isi dengan timun yang dihiris nipis dan sambal ikan bilis. okay, burger siap untuk dihidangkan.
sumber : http://www.myresipi.com/
0 comments:
Catat Ulasan