Bahan-bahan:
ayam 8 ketul
tepung gandum 1 cawan
tepung beras 1 cawan
bikarbonat soda 1 camca teh
sebiji telur
1 sudu kecil black pepper
3 ulas bawang putih
garam
madu/gula
cuka (jika ada)
sos tomato 4 sudu besar
serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar
bijan yang digoreng tanpa minyak
minyak untuk deep fry
tepung gandum 1 cawan
tepung beras 1 cawan
bikarbonat soda 1 camca teh
sebiji telur
1 sudu kecil black pepper
3 ulas bawang putih
garam
madu/gula
cuka (jika ada)
sos tomato 4 sudu besar
serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar
bijan yang digoreng tanpa minyak
minyak untuk deep fry
cara membuatnya:
1. campur tepung gandum,tepung beras dan bikarbonat soda dan gaulkan
2. pukul telur bersama black pepper dan gaulkan ayam bersama telur
3. kemudian golekkan ayam pada campuran tepung tadi
dan goreng hingga kuning keemasan
4. buat sosnya pula
5. tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
6. masukkan sos tomato, cuka, madu/gula, garam dan gaul rata
7. jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair
8. kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak
9. gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada
dan tabur bijan
2. pukul telur bersama black pepper dan gaulkan ayam bersama telur
3. kemudian golekkan ayam pada campuran tepung tadi
dan goreng hingga kuning keemasan
4. buat sosnya pula
5. tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
6. masukkan sos tomato, cuka, madu/gula, garam dan gaul rata
7. jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair
8. kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak
9. gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada
dan tabur bijan
Sumber : Resepisedap
0 comments:
Catat Ulasan