Bahan-Bahan:
Bahan Kek Span –
6 biji telur
35 gram tepung jagung
170 gram tepung gandum
170 gram gula castor
35 gram mentega yang dicairkan
35 gram tepung jagung
170 gram tepung gandum
170 gram gula castor
35 gram mentega yang dicairkan
Bahan Mousse Mangga –
150 gram puri mangga ataupun mangga yang telah dikisar
13 gram gelatin
30 gram air
40 gram gula
240 gram krim putar (whipping cream)
1 biji mangga dipotong dadu
13 gram gelatin
30 gram air
40 gram gula
240 gram krim putar (whipping cream)
1 biji mangga dipotong dadu
Bahan Sos Mangga –
125 gram puri mangga
125 gram air
1/2 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
30 gram gula
125 gram air
1/2 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
30 gram gula
Cara Membuat:
Kek Span –
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170-180C.
2. Cairkan mentega dan ketepikan. Pukul telur bersama gula sehingga kembang.
3. Dalam mangkuk yang lain, campurkan kedua-dua tepung. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memutar.
4. Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula. Tuang adunan ke dalam loyang bulat dan bakar pada suhu selama 25-30 minit.
SUMBER : RESEPI BONDA
0 comments:
Catat Ulasan