KEK POUND CREAM CHEESE


BAHAN-BAHAN :
.
340 gm butter 
570 gm gula castor
390 gm tepung gandum
226 gm cream cheese
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu baking soda
6 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 biji buah lemon - diparut kulit
.
CARA MEMBUATNYA : 

1. Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak tepung gandum dengan baking powder , baking soda dan ketepikan dulu
2. Satukan susu dengan esen vanilla . Putar butter dengan cream cheese sehingga rata dan masukkan gula sedikit demi sedikit serta terus diputar lagi sehingga adunan menjadi kembang dan warna adunan menjadi cerah .
3. Teruskan mix adunan dengan mengguna spend sederhana dan masukkan sebiji demi sebiji telur , jarak antara sebiji telur ialah 1 minit . Putar sehingga adunan jadi kembang .
4. Kemudian masukkan esen vanilla dan parutan kulit limau terus kacau .
5. Masukkan tepung sedikit-sedikit sambil dikaup balikkan adunan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati
.
6. Sendukkan adunan masuk ke dalam loyang pembakar yang telah dilenserkan dengan sedikit butter kemudian goyang goyangkan sikit acuan kek supaya adunan kek sama rata .
7. Bakar kek sampai masak selama 1 jam atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek dah masak la .
8. Bila kek dah cukup sejuk boleh la dikeluarkan dari loyang kek dan biarkan sekejap kek di atas rai besi . Kek ni boleh dihias mengikut kreativiti sendiri atau boleh dimakan macam tu saja.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: