Bahan-Bahan:
bahan a
12 keping digestive biskut dikisar
2 sudu besar magerine di cairkan
12 keping digestive biskut dikisar
2 sudu besar magerine di cairkan
bahan b
1 cawan thickened cream
1 ½ cawan cottage cheese
10 keping oreo dikisar
1 cawan thickened cream
1 ½ cawan cottage cheese
10 keping oreo dikisar
Cara:
1.gaulkan bahan a sehingga boleh ditekan ke dalam loyang
2. masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit dalam ketuhar suhu 150 darjah kemudian sejukkan.
3. pukul cream dan cheese sehingga kembang dan campurkan biskut oreo yg telah dikisar(simpan sedikit oreo untuk hiasan)
4.lapiskan cheese atas lapisan biskut yg dibakar tadi…
5. taburkan sedikit oreo yg dikisar diatas kek..
6. sejukkan dalam peti sejuk
1.gaulkan bahan a sehingga boleh ditekan ke dalam loyang
2. masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit dalam ketuhar suhu 150 darjah kemudian sejukkan.
3. pukul cream dan cheese sehingga kembang dan campurkan biskut oreo yg telah dikisar(simpan sedikit oreo untuk hiasan)
4.lapiskan cheese atas lapisan biskut yg dibakar tadi…
5. taburkan sedikit oreo yg dikisar diatas kek..
6. sejukkan dalam peti sejuk
Tambahan:
boleh juga guna wheat biskut utk gantikan digestive biskut….cheese ni mmg lembut skit…xpejal tp sedap… kalu nk manis skit tmbh sedikit gula dlm adunan cheese
boleh juga guna wheat biskut utk gantikan digestive biskut….cheese ni mmg lembut skit…xpejal tp sedap… kalu nk manis skit tmbh sedikit gula dlm adunan cheese
BAHAN-BAHANNYA
3 cawan whipping cream, disejukkan
3/4 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar kasar dengan krim2nya sekali
Hirisan strawberi untuk hiasan
Biskut orea, dipatah kecil2, untuk hiasan
3/4 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
5 keping biskut oreo, kisar kasar dengan krim2nya sekali
Hirisan strawberi untuk hiasan
Biskut orea, dipatah kecil2, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
1. Sejukkan mangkuk pemukul dalam freezer selama 20 minit.
2. Kemudian tuang whipping cream sejuk dan masukkan gula halus.
3.Putar pada kelajuan tinggi hingga whipping cream kental.
4. Alih dalam bekas atau tupperware, tutup dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
5. Keluarkan, tabur biskut oreo yang dikisar tadi, gaul tapi jangan gaul lama2, sekejap saja.
6. Tutup balik bekas tadi dan bekukan semalaman. Scoop ais krim ke dalam bekas sesuai, tabur strawberry yang didadu dan biskut oreo tadi. Hidangkan sejuk
1. Sejukkan mangkuk pemukul dalam freezer selama 20 minit.
2. Kemudian tuang whipping cream sejuk dan masukkan gula halus.
3.Putar pada kelajuan tinggi hingga whipping cream kental.
4. Alih dalam bekas atau tupperware, tutup dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
5. Keluarkan, tabur biskut oreo yang dikisar tadi, gaul tapi jangan gaul lama2, sekejap saja.
6. Tutup balik bekas tadi dan bekukan semalaman. Scoop ais krim ke dalam bekas sesuai, tabur strawberry yang didadu dan biskut oreo tadi. Hidangkan sejuk
Sumber: FB Singaporean Pakimix
0 comments:
Catat Ulasan