Bahan-Bahan:
Isi ayam – 1/2 kilo – dipotong kecil
Telur 2 biji
Tepung Gandum (2 cawan)
2 sudu kecil Blackpepper
Garam secukup rasa
Telur 2 biji
Tepung Gandum (2 cawan)
2 sudu kecil Blackpepper
Garam secukup rasa
Sos Buttermilk –
3 sudu besar butter
Bawang Putih (3 ulas)
Bawah Besar (ikut suka)
Daun Kari (ikut suka)
Cili padi hijau (1)
1 Tin Susu Cair
Gula Secukup rasa
Garam Secukup rasa
Bawang Putih (3 ulas)
Bawah Besar (ikut suka)
Daun Kari (ikut suka)
Cili padi hijau (1)
1 Tin Susu Cair
Gula Secukup rasa
Garam Secukup rasa
Cara Memasak:
1. Celup isi ayam di dalam telur, kemudian celup di dalam tepung (tepung gandum + blackpepper + garam ) dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan.
2. Masukkan butter dalam kuali lain. Tumiskan bawang putih dan bawang besar, cili dan daun kari hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan susu cair. Masak sekejap, perasakan dengan sedikit garam dan gula.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul dan biarkan kuah agak pekat atau ikut selera anda. Hidangkan.
Sumber: Resepibonda
0 comments:
Catat Ulasan